Viimeinen rutistus

Hurjia viimeisiä tunteja viedään kampanjassa; vaalihuoneiden sulkeutumiseen on aikaa 43 tuntia ja Vihreiden vaalivoitto on lähempänä joka hetki!

Tänään olimme Leppävaarassa jakamassa Jannen esitteitä, ja tunnelma kaduilla oli aivan huikea. Moni kertoi jo käyneensä ennakkoon äänestämässä Jannea. Huomenna jalkaudumme Jannen ja tukiryhmän kanssa ainakin Loviisaan, Porvooseen, Tikkurilaan, Myyrmäkeen, Espoon Lippulaivaan ja Tapiolaan, tervetuloa tapaamaan ja tenttamaan ehdokasta, jos pyörit noilla huudeilla!

Liitän tähän alle vielä Jannen isän, Yrjö Länsipuron kirjoituksen, joka on julkaistu Jannen kotisivuilla ja Vihreää valoa -lehdessä. Nyt on aika saada vihreää valoa eduskuntaan, nyt on aika äänestää Uudellamalla numeroa 56!

Vaalivoittoterveisin,

Maria
Jannen kampanjapäällikkö
**************************************************************

Janne Länsipuro on kotoisin Pernajasta itäiseltä Uudeltamaalta.
Mutta myös Helsingistä, New Yorkista, Moskovasta, Kuala Lumpurista, Hong Kongista, Washingtonista ja Massachusettsin Amherstista…

Ulkomaankirjeenvaihtajan pojan olisi voinut odottaa hakeutuvan toimittajaksi isänsä jalanjälkiin – isä olisi sitä ehkä toivonutkin – mutta isän ja pojan välillä oli yksi merkittävä ero. Isän journalistiset ihanteet, tapahtumien tarkkailu, neutraali raportointi ja viileä analyysi eivät riittäneet Jannelle. Mitä enemmän hän näki, sitä enemmän hän halusi vaikuttaa. Hän ei halunnut olla ”juttujen” vaan muutoksen tekijä.

Lapsuudessaan 70-luvun Helsingissä Janne imi itseensä senaikaisia tunnelmia ja edistyksellisiä käsityksiä. Ekaluokan ainevihosta löytyy protesti Altajoen patoamista vastaan, ja piirroksissa näkyy banderolleja.

Muuttaessaan vanhempiensa mukana Moskovaan 1980-luvun alussa Janne pääsi katsomaan pikkupojan terävin silmin yhteiskuntaa, joka oli perin erilainen kuin silloinen kuvansa Suomessa, ja jonka rappion merkit olivat jo havaittavissa. Suomalaislapset kulkivat omin päin pitkin kaupunkia, löysivät takapihoilta ja romuvarastoista kaikenlaista jännää ja varmasti saivat erilaisen kuvan kaupungista ja maasta kuin edustustoissa ja toimistoissa ahertavat vanhempansa. Janne katseli kiinnostuneena televisiosta Leonid Brezhnevin ja muiden johtajien hautajaisia ja kuunteli aikuisten loppumatonta spekulointia tulevista muutoksista. Hän oli myös valmis sanomaan mielipiteensä – vaikkapa johdinauton kanssamatkustajalle jolla oli Jannen kauhuksi kaniturkiksesta lakki: ”Krolik-shapka ne harashoo”, kanihattu ei hyvä!

Moskovan jälkeen Janne ehti käydä vuoden Suomalaista Yhteiskoulua, sitten olivat vuorossa Kuala Lumpurin ja Hongkongin kansainväliset koulut.
Koulun vaihtaminen ei ole varhaisnuorelle helppoa edes yhden maan, kielen ja kulttuurin piirissä, saati sitten yli kaikkien rajojen. Vaikeuksien palkkana on – kielitaidon lisäksi – mahdollisuus kasvaa alusta lähtien maailmankansalaisuuteen ja varjeltua yhden ainoan oikean kulttuurin ja autuaaksitekevän totuuden harhalta. Ystävien ihonvärillä ei ollut mitään merkitystä, koko asia nousi esiin vain vanhempien sitä kysellessä…

1980-luvulla Malesia ja Hongkong olivat jo pikku taloustiikereitä,jotka menestyivät hyvin Japanin vanavedessä. Rakennemuutos kehitysmaasta ”äskettäin teollistuneeksi” oli läheltä nähtynä monimuotoinen ja myös tuskallinen prosessi. Nuoreen mieleen rekisteröityi tapahtumia ja tosiasioita, joista kriittinen ajattelu kumpusi luonnostaan.

Janne halusi nähdä myös varsinaista kolmatta maailmaa. Hän oli töissä kahviviljelmällä Nicaraguassa ja osallistui amerikkalaisen AIDS-prikaatin neulanjako-operaatioihin Bangkokin slummeissa. Isänsä kamera-assistenttina hän tutustui metsätuhoihin Nepalissa, amerikkalaisten sotilastukikohtien lieveilmiöihin Filippiineillä ja kyynelkaasun vaikutuksiin Soulin yliopistojen kampuksilla. Isän raportoidessa Pekingistä keväällä 1989 Janne osallistui samaan aikaan protestimielenosoituksiin Hongkongissa. Persian lahden sodan aikana hän oli yksi rauhanmielenosoitusten johtajista Hongkongissa.

Jälleen muutto, nyt Yhdysvaltoihin. Janne pääsi opiskelemaan
Massachusettsin Hampshire Collegeen, yliopistoon jossa yhä vaalittiin kuusikymmenluvun kriittistä henkeä. Mutta kehitysmaatieteen opinnot siellä tuntuivat yhtä kaikki turhan teoreettisilta. Janne oivalsi että voidakseen ehkä joskus olla avuksi kehitysmaissa, hänen täytyy pystyä auttamaan muutenkin kuin vain teorian tasolla. Puolentoista vuoden jälkeen Janne halusi ”kätensä multaan” ja lähti ensin harjoittelemaan orgaanisille maatilolle Irlantiin, sitten Suomeen Hauhon Viittakiven opistolle ja lopulta Snellman-korkeakouluun, jonka kaksivuotiselta biodynaamisen viljelyn linjalta hän valmistui vuonna 1996.

xxxx

Vaaalivuoden 2007 alkaessa Janne on biodynaamiseen luomutuotantoon ja –cateringiin erikoistunut puutarhayrittäjä Pernajassa Itä-Uudellamaalla. Hän on myös puheenjohtaja osuuskunnassa, joka on ottanut tehtäväkseen Isnäsin sahan historiallisen miljöön säilyttämisen, Pernajan kunnanvaltuuston ensimmäinen vihreä jäsen ja Vihreän liiton varapuheenjohtaja. Kiinnostus muuta maailmaa kohtaan ei ole vähentynyt. Janne on mm. Suomen biodynaamisen yhdistyksen edustajana mukana EU:n Leonardo-projektissa, joka tähtää yhtenäisen eurooppalaisen biodynaamisen ja luomuviljelyn korkeamman tason ammattiopetussuunnitelman luomiseen. Mutta kansainvälisen kiinnostuksen rinnalle on noussut halu osoittaa että kestävän kehityksen periaatteiden mukainen alkutuotanto, elävä maaseutu ja aito elämän laatu ovat yhdistettävissä ja mahdollisia Suomessa. Janne haluaa todistaa että nuoren aikuisen on Suomessa mahdollista olla vihreä yrittäjä, että on mahdollista, niin kuin sanotaan, toimia niin kuin opettaa. Ei vain puhein, vaan teoin, ja markkinatalouden ehdoilla eikä utopian maailmassa. Työtä siinä kyllä riittää, kellon ja viikot ympäri.

Miksi Janne pyrkii kaiken lisäksi vielä eduskuntaan? Hän uskoo että hänen kokemuksistaan voi olla hyötyä kun Suomi yrittää menestyä globalisaaation maailmassa ja samalla varjella ainutlaatuista luontoamme ja säilyttää maaseudun elinkelpoisuuden.

Vuoden 2003 eduskuntavaaleissa Janne sai 1780 ääntä, nyt hän saa valtakirjan neljäksi vuodeksi. Näin uskoo, monien muiden lailla

Yrjö Länsipuro

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s